Un eveniment la care asistăm rar și pe care îl vom observa din nou abia în 2032, a avut loc pe 11 noiembrie 2019. Cea mai mică planetă din sistemul nostru solar, Mercur, a traversat spațiul dintre Pământ și Soare, iar Solar Dynamics Observatory a urmărit parcursul micuței planete. Cei de la NASA au publicat pe Instagram un video care reproduce traseul. Dacă îți mijești bine ochii, vei vedea un punct care trece prin fața unei portocale. Punctul este Mercur, iar portocala este Soarele. 🙂
Mi-a luat ceva timp până să observ că acel mic punct din video-ul de mai sus este Mercur. Pământul nu ar arăta prea diferit dacă ar observa cineva trecerea sa prin fața Soarelui. Deși este cam de două ori mai mare decât Mercur, pe lângă Soare, Pământul s-ar vedea tot ca un punct mic pe ecran.
Momentele în care realizez lucruri de genul acesta, că trăim pe o mică planetă într-un Univers infinit, un punct palid albastru, cum o numea cu afecțiune Carl Sagan, sunt mici revelații. De fiecare dată mă fac să mă gândesc cât este de fragil Pământul în vastul univers ce îl înconjoară. Și acest vast Univers ascunde multe secrete. De aceea citesc cu aviditate o mulțime de cărți de popularizare a științei, în special despre Univers. Și de aceea aflu lucruri tare frumoase, ca de exemplu: pe Mercur un an are 88 de zile, pentru că este cea mai apropiată planetă de Soare, prin urmare îi ia mai puțin timp să orbiteze în jurul lui. De asemenea, acum 5000 de ani, sumerienii asociau micuța planetă cu Nabu, zeul scrisului. Și multe altele, pe care le veți afla dacă citiți cărțile pe care le recomand în acest articol.
Priviți din nou acel punct. Acolo ne aflăm noi. Este casa noastră. Suntem noi. Pe acesta și-au trăit și își trăiesc viața toți cei pe care-i iubești, toți cei pe care-i știi, toți cei despre care ai auzit și, până la urmă, toate ființele umane care au existat. Acolo se află totalitatea bucuriilor și suferințelor noastre, mii de religii, ideologii și doctrine economice încrezătoare, fiecare vânător și culegător, fiecare erou și laș, fiecare creator și distrugător de civilizație, fiecare rege și țăran, fiecare tânără pereche îndrăgostită, fiecare mamă și tată, copil plin de speranță, inventator și explorator, fiecare moralizator, fiecare politician corupt, fiecare «superstar», fiecare «lider suprem», fiecare sfânt și păcătos din istoria speciei noastre a trăit acolo – pe un fir de praf suspendat într-o rază de soare.
Carl Sagan, Un punct palid albastru
Am întocmit o listă de cărți una și una cu preferatele mele: sper că le veți citi și vă vor face să vă minunați, la fel cum m-au făcut pe mine. 🙂

📚 Cosmos, Carl Sagan
Carl Sagan este unul dintre cei mai populari oameni de știință; a fost profesor de Astronomie și Științe Spațiale și Director al Laboratorului pentru Studii Planetare al Universității Cornell; de asemenea, a fost cofondator și președinte al Planetary Society, cel mai mare grup dedicat științei spațiale din lume. În cadrul NASA, a avut rolul de consultant pentru misiunile spațiale fără echipaj Mariner, Voyager și Viking și s-a ocupat de informarea astronauților în misiunile acestora pe Lună.
Documentarul de televiziune realizat de el, Cosmos, a fost distins cu premiul Peabody, a fost vizualizat de peste 500 de milioane de oameni din peste 60 de țări, iar cartea însoțitoare a petrecut șapte săptămâni pe lista de bestselleruri a The New York Times. Autor a 30 de cărți, Sagan a fost distins cu Premiul Pulitzer în 1978, iar romanul său Contact a fost ecranizat într-un celebru film ce o are ca protagonistă pe Jodie Foster.
Cosmos este o carte fascinantă, care vorbește pe înțelesul tuturor despre univers – este cartea de căpătâi din acest domeniul și cu această carte ar trebui să începi călătoria în lumea cărților despre Univers.
Fragmente
Am avut curaj să încercăm apele şi am descoperit că oceanul ne place, că rezonează cu natura noastră. Ceva din noi recunoaşte în Cosmos propriul cămin. Suntem făcuţi din cenuşa stelelor. Originea şi evoluţia noastră au fost legate de evenimentele cosmice îndepărtate. Explorarea Cosmosului este o călătorie a descoperirii de sine.
Poate că civilizaţiile se împart, de fapt, în două mari categorii: una în care oamenii de ştiinţă nu îi pot convinge pe cei care nu sunt oameni de ştiinţă să autorizeze căutarea inteligenţelor extraplanetare, unde energiile sunt dirijate exclusiv către interior, unde nu se pun la îndoială percepţiile convenţionale şi unde societatea evită şi întoarce spatele stelelor; şi o altă categorie, în care marea viziune a contactului cu alte civilizaţii este larg acceptată şi se întreprinde o cercetare de mare anvergură.

📚 Un palid punct albastru, Carl Sagan
Un palid punct albastru este o continuare uimitoare a celebrului volum Cosmos. Făcând un periplu prin sistemul nostru solar, prin galaxia Calea Lactee și chiar mai departe, Sagan pune cap la cap o istorie a descoperirilor astronomice, un rezumat cuprinzător al călătoriilor de explorare spațială, și face o trecere în revistă a vieții: de la originile sale acvatice până la viitorul imaginar al umanității, în care, după ce Pământul va fi de mult înghițit de Soare, oamenii se vor stabili pe alte planete, modelându-le peisajul.
Un fir de iarbă este ceva obişnuit pe Pamant; pe Marte va fi un miracol. Descendenții noştri de pe Marte vor cunoaşte valoarea unui petic de verdeață. Iar dacă un fir de iarbă este neprețuit, care este valoarea unei ființe omeneşti?
Pasajele în care Carl Sagan vorbește despre un viitor în care vom coloniza alte planete și despre potențiale forme de viață extraterestre sunt fascinante, mai ales dacă ești pasionat de subiect și m-au dus cu gândul la un serial pe care l-am văzut recent pe Netflix, The Expanse. Cred că este inspirat de lucrările lui Carl Sagan și îl recomand, mai ales pentru fanii SF.
Cred că succesul lui Carl Sagan ca popularizator al știintei se explica prin fascinația molipsitoare pe care o simte în fața universului. Pe lângă asta, omul reușește să explice teorii științifice complicate în termeni ușor de digerat. Iar dacă vreți să aflați mai multe despre univers, stele, galaxii, viața extraterestră și tot ce ține de lumea care ne înconjoară, vă recomand să începeți prin a citi Carl Sagan.
📝Fragmente
S-a spus uneori că astronomia este o experiență care te umple de umilință și îți întăreşte caracterul. Poate că nu există vreo dovadă mai bună a nebuniei vanității umane decât această imagine îndepartată a măruntei noastre lumi. În opinia mea, subliniază responsabilitatea pe care o avem de a ne trata cu mai mare blândețe unul pe celălalt și de a păstra şi iubi palidul punct albastru, singurul cămin pe care îl cunoaştem.
Însemnătatea vieților noastre și a fragilei noastre planete este determinată doar de înțelepciunea și de curajul de care dăm dovadă. Noi suntem gardienii sensului vieții.
Albastrul unei dimineți senine de mai, sau roșul și portocaliul unui apus de soare pe mare, i-au îndemnat pe oameni la admirație, la poezie și la știință. Indiferent unde locuim pe Pământ, indiferent de limba pe care o vorbim, de obiceiurile noastre sau de politica noastră, cu toții împărțim același cer.

📚Miliarde și miliarde, Carl Sagan
Cartea este o colecție de eseuri prin care Sagan examinează într-un mod strălucitor problemele arzătoare ale vieții noastre, ale lumii și ale universului ce ne înconjoară. Totodată, cartea abundă în anecdote și istorii pe care acesta le povestește într-un mod atrăgător.
Poate că subprodusul cel mai șocant al revoluției științifice a fost dezmințirea câtorva dintre crezurile noastre cele mai prețuite și mai reconfortante. Avanscena antropocentrică ordonată a strămoșilor noștri a fost înlocuită de un Univers imens, rece și indiferent, în care oamenii sunt surghiuniți în obscuritate. Dar eu văd apariția în conștiința noastră a unui Univers magnific, a cărui ordine elegantă și complexă depășește cu mult tot ce și-au imaginat predecesorii noștri. Iar dacă multe lucruri despre Univers pot fi înțelese în termenii câtorva legi simple ale naturii, cei care doresc să creadă în Dumnezeu pot, desigur, să atribuie acele frumoase legi unei Rațiuni subiacente întregii naturi. În concepția mea însă este cu mult mai bine să înțelegem Universul așa cum este, decât să pretindem un Univers așa cum am dori noi să fie.
Lumea este atât de minunată, cu atât de multă iubire și profunzime morală, încât nu există niciun motiv să ne amăgim cu povești frumoase pentru care există prea puține dovezi. Eu cred că, în vulnerabilitatea noastră, este cu mult mai bine să privim Moartea în față și să fim recunoscători în fiecare zi pentru scurta, dar magnifica oportunitate pe care ne-o oferă viață.

📚Astrofizica pentru cei grăbiți, Neil DeGrasse Tyson
Neil DeGrasse Tyson mi-a atras atenția prin documentarul Cosmos, apoi am ascultat un interviu cu el în podcastul lui Tim Ferris. În emisiune, DeGrasse explică faptul că înainte să meargă la o emisiune TV, se uită la episoadele trecute și calculează care este timpul mediu în care invitații răspund, astfel încât să își compună eficient discursurile despre univers și să apuce să spună exact ceea ce își dorește în acel interval. Asta înseamnă să analizezi și să te pregătești riguros. M-a atras felul său de a gândi și așa am decis să comand toate cărțile sale. Până acum am apucat să citesc două, dar am de gând să le citesc pe toate, pentru că îmi place stilul său.
DeGrasse este cel mai cunoscut astrofizician al Americii, care știe să explice pe înțelesul tuturor teoriile complicate ale astrofizicii și în același timp să ne transmită fascinația pe care o are față de univers.
După cum spune în introducerea cărții, povestea cosmosului este cea mai frumoasă poveste din lume. Apoi continuă cu o serie de povești fascinante despre Cosmos. Cartea este bestseller New York Times și răspunde unor înrebări precum:
Care este natura spațiului și timpului? Cum ne „potrivim” în Univers? El cum se adaptează la noi?
DeGrasse aduce Universul pe pământ într-un mod clar și succint, prin prezentări strălucite, în capitole care pot fi citite oriunde și oricând, fiind ușor de urmărit.
Suntem praf stelar care a prins viață și a fost împuternicit de univers să descopere cum s-a format acesta – și abia am început.
În afară de cristale și roci sparte, nu prea există lucruri în UNivers care să aibă muchii ascuțite. Multe obiecte au forme ciudate, însă lista lucrurilor rotunjite este practic nesfărșită, pornind de la banalele baloanele de săpun până la întregul Univers observabil. Dintre toate formele, sferele sunt preferate de legile simple ale fizicii.
📚Moartea într-o gaură neagră, Neil DeGrasse Tyson
O colecție de peste patruzeci dintre eseurile preferate ale lui DeGrasse, Moartea într-o gaură neagră abordează nenumărate subiecte, de la firavele eforturi ale industriei filmului de a crea cerul înstelat, până la ce-ar însemna să te afli în interiorul unei găuri negre.


📚 Ghidul astronautului pentru viața pe Pământ, Chris Hadfield
Chris Hadfield este primul canadian care a pășit în spațiu. În 1992 s-a alăturat programului derulat de Canadian Space Agency, iar trei ani mai târziu a fost implicat în prima misiune în spațiu, în cadrul căreia a ajuns pe stația spațială Mir. În timpul misiunilor sale și-a câștigat popularitatea oferind impresii, informații și fotografii din spațiu pe rețelele de socializare.
Cartea sa de memorii, Ghidul astronautului pentru viața pe Pământ a devenit bestseller New York Times, precum și cea mai vânduta carte scrisă de un canadian.
Chris Hadfield s-a antrenat zeci de ani și a petrecut peste 4 000 de ore în spațiu. Secretul succesului? Lecția de supraviețuire învățată la NASA: pregătește-te pentru ce e mai rău și bucură-te de fiecare clipă!
Ghidul astronautului pentru viața pe Pământ spune povestea aventurii lui și ne arată că imposibilul este posibil. Mirajul plimbărilor prin spațiu și arta de a depăși limitele se dezvăluie pe deplin. Și încă o lecție: nu vâna succesul cu orice preț și nu te lăsa influențat de ce spun ceilalți! Învață să gândești ca un astronaut și vei vedea altfel viața pe Pământ. Mai ales propria ta viață.
📝Fragmente
Ferestrele unei nave spațiale încadrează uneori minunății. Soarele răsare odată la 92 de minute, ca un tort cu mai multe straturi: în interior portocaliu, după care urmează o seceră groasă de culoare albastră, și în cele din urmă cea mai abundentă și mai întunecată glazură, împodobită cu stele.
Într-o dimineață, la scurtă vreme după ce m-am deșteptat, mi-a trecut prin minte un gând ciudat: șosetele pe care sunt pe cale să le îmbrac sunt cele pe care le voi purta în spațiu. Această posibilitate este reală și totuși supranaturală, la fel cum se întâmplă cu un vis intens.
Vedeți, în drum spre spațiul interstelar s-a petrecut un lucru amuzant: am învățat să trăiesc mai bine și mai fericit aici, pe Pământ. Cu timpul, am învățat să anticipez problemele pentru a le preveni și să reacționez eficient în situații critice. Am învățat să-mi stăpânesc teama, să-mi păstrez concentrarea și să izbândesc.

Prietenii de la Cartepedia au reduceri faine în perioada sărbătorilor, prin urmare dacă vreți să comandați o carte dintre cele recomandate, căutați și la ei, unele cărți sunt reduse cu 50%.
