Care sunt cărțile care ne-au făcut oameni?

‘Cărțile care ne-au făcut oameni’, editată de ‘omul care aduce cartea’, Dan Mihăilescu, este o colecție de eseuri în care 17 oameni de cultură recomandă cărțile care le-au marcat viața. Ana Blandiana, Mircea Cărtărescu, Gabriel Liiceanu, Andrei Pleșu și mulți alții recomandă cărțile care i-au modelat și le-au influențat viața.

foto: Luisa Ene

Se spune că citind nu te mai simți singur și este perfect adevărat. Citind Cărțile care ne-au făcut oameni, am simțit o legătură cu oamenii care și-au amintit lecturile copilăriei – cărțile care ne-au făcut oameni coincid. ☺️ De exemplu, aproape toți îl pomenesc pe Jules Verne și menționează că le-a deschis apetitul pentru literatură (și le-a făcut copilăria mai frumoasă). Asta m-a făcut să zâmbesc, îmi amintesc că în copilărie, când stăteam la țară, la bunici, mama îmi trimitea colete cu cărți prin poștă (pentru că acolo nu existau librării). Cât de încântată mai eram când primeam pachetele – colecția Jules Verne era tipărită atât de frumos, în format mare, cartonat, hard cover cum s-ar spune acum. Și fiecare capitol cuprindea o ilustrație superbă, care îmi aprindea fantezia.

Cartea aceasta cuprinde liste și recomandări de lectură, însă nu doar atât: toți povestesc cum au făcut cunoștință cu literatura și ce a înseamnat în viața lor asta.

foto: Radio România Cultural

Cine ar fi mai potrivit să ne spună  «care sunt cărţile de căpătâi ale unui om adevărat» dacă nu «Omul care aduce cartea»? Timp de 15 ani, Dan C. Mihăilescu a realizat emisiunea Omul care aduce cartea, de la ProTV. Este critic și istoric literar, și a obținut premiul pentru debut al Uniunii Scriitorilor pentru volumul Perspective eminesciene.

Câteva recomandări și gânduri despre lectură din Cărțile care ne-au făcut oameni

📚Ana Blandiana: în viața mea verbul a citi a fost mult mai important decât verbul a trăi

Iar faptul că numărul cititorilor a crescut exponențial de-a lungul ultimelor cinci secole este cel mai important dintre mecanismele care au făcut posibilă nu numai evoluția culturii și civilizației, ci și a democrației.

Nu-mi plac cărțile prea elegante, nu mă farmecă simandicoasele ediții de lux, nu-mi plac volumele care țin la înfățișare mai mult decât la sufletul lor.

Cum aș putea să cred că de acum înainte tinerii vor refuza să mai urce în cel mai rapid ditre vehiculele care l-au îndepărtat pe om de animalitate? Suportul material al textului poate să se schimbe, dar ce legătură poate să aibă asta cu dorința de a citi? Așa cum au trecut de la tăblițele de lut la papirus, și de la papirus la tăblițele de ceară, și de la tăblițele de ceară la pergament și de la pergament la hârtie, cititorii vor trece, nu mă îndoiesc, de la hârtie la e-book, fără să piardă bucuria lecturii.

Dintre cărțile recomandate de Ana Blandiana: Platon, Dialogurile, Eminescu, Poezii, Dostoievski, Idiotul, Daniel Defoe, Robinson Crusoe.

COPYRIGHT 2008 ARTISTA PHOTO AGENCY

📚Gabriel Liiceanu: cel mai important eveniment al copilăriei mele a fost întâlnirea cu literele

Dar ce-mi plăcea atât de mult la citit? Faptul, pesemne, că puteam aluneca într-o altă lume. Cu fiecare carte într-o altă lume. În oricât de multe lumi. La nesfârșit. În toate lumile lumii puteam intra pur și simplu întorcând foile unei cărți. Era o hoinăreală eternă. Hoinăream hulpav. Cu fiecare carte plecam în altă călătorie, fugeam în altă viață.

Sunt convins că cititul între 8 și 14 ani este echivalentul din viața oamenilor al deprinderii vânatului la feline. Căci, așa cum învățarea vânatului este partea esențială a „educației” pentru puiul de tigru, cărțile îi arată copilului care sunt pozițiile fundamentale pe care trebuie să le ocupe de la bun început pentru ca parcursul vieții să fie străbătut în mod onorabil. Numai în virtutea acestor „poziții”, selectate și transmise prin povești de la o generație la alta, va putea puiul de om să distingă până la sfârșitul vieții sale între bine și rău.

Dintre cărțile recomandate de Gabriel Liiceanu: Edmondo de Amicis, Cuore, Tolstoi, Război și pace, Shakespeare și multe cărți de filozofie

foto: Digi 24

Restul gândurilor și al recomandărilor de cărți vă las să le descoperiți citind Cărțile care ne-au făcut oameni. M-aș bucura dacă mi-ați spune, prin comentarii, ce cărți v-au făcut pe voi oameni. Poate chiar voi lua aceste liste date de voi și voi scrie un articol despre cărțile care i-au făcut oameni pe cititorii blogului meu. 🙂

Lista de cărți care pe mine m-au făcut om ar cuprinde următoarele lecturi:

Poate completați voi lista, în comentarii. 🙂

 

  

 

 

Comments

comments

Have your say