Aspectul care mă atrage cel mai mult la o credință sau filozofie este partea practică și probabil de aceea din primul moment în care am luat contact cu filozofia budistă am simțit o afinitate. Budismul, dincolo de aura de misticism de care este înconjurat, de pozițiile imposibile de yoga și de Budha cel imperturbabil, poate fi aplicat cu succes în viața de zi cu zi, dacă avem răbdare să îl înțelegem și să tragem concluziile potrivite.
Sunt câteva aspecte ale budismului de o însemnătate vitală în viața de zi cu zi, cum ar fi ideea de a trăi în prezent, practica de a-ți lăsa mintea și gândurile să curgă spontan și modul de a-ți trăi viața simplu, ilustrat cel mai bine de definiția budismului dată de Bo Zhang:
Când ești flămând mănâncă; când ești obosit, dormi.
Calea zen, de Alan Watts nu putea lipsi de pe lista mea de lectură (și a oricărei persoane curioase să afle care este treaba cu budismul zen). Este un volum care a devenit un clasic în anii care i-au urmat publicării. Cartea explică într-un mod coerent originile și istoria budismului de tip zen, expunând principiile și practicile cu o splendidă claritate. Watts a văzut zenul ca pe „unul dintre cele mai prețioase daruri pe care Asia le-a dau lumii” și, prin erudiția și pasiunea sa contagioasă, a făcut acest dar minunat de accesibil și nouă. 🙂
Alan Watts este cel mai renumit interpret al gândirii orientale în Occident, atât prin cărțile sale, cât și prin numeroasele sale emisiuni de radio și TV. Eu nu mă mai satur să citesc și să recomand cărțile sale, pentru că rezonez cu modul său de a gândi și mai ales pentru că ideile sale sunt incredibil de utile.
Ce înseamnă ZEN?
Zenul este o ramură a credinței budiste, fiind, în esența sa, o eliberare din convențiile de orice fel. Însă, după cum explică Alan Watts,
A te elibera de convenție nu înseamnă a o refuza cu dispreț, ci a nu fi amăgit de ea. Înseamnă a fi capabil să o folosești ca pe un instrument, nu a fi folosit de ea.
Sunt câteva idei mai importante pe care trebuie să le reținem dacă vrem să înțelegem ce înseamnă budismul zen, pe care le voi explica mai jos.
Spontaneitatea în gândire
Poate că savoarea specială a zenului este cel mai bine descrisă ca o naturalețe spontană.
Zenul oferă minții o anume experiență de a ajunge spontan la decizii, decizii extrem de folositoare dacă învățăm să ne eliberăm mintea și să o lăsăm să lucreze singură. Este o stare de plenitudine în care mintea funcționează liber și ușor, fără senzația existenței unui sine care analizează ce gândim și ce decizii luăm. Dacă omul obișnuit ar fi acela care trebuie să meargă ridicându-și picioarele cu mâinile, omul zen ar fi acela care a învățat să-și lase picioarele să meargă singure.
Alan Watts, Calea Zen
În loc să încercăm să purificăm sau să golim mintea ar trebui, pur și simplu, s-o lăsăm liberă. Să eliberăm mintea de șirurile de gânduri și impresii care vin și intră în minte – nici să le reprimăm, nici să le reținem, nici să nu intervenim în mersul lor. (…) Să îți lași mintea în pace și să ai încredere că ea își va urma propria natură.
Alan Watts, Calea Zen
Această practică a eliberării minții înseamnă de fapt meditație, practicată și lăudată de majoritatea oamenilor de succes – în ultima vreme nu există CEO sau om de afaceri din SUA care să nu ridice în slăvi beneficiile practicări meditației zilnice.
Eliberarea minții este încă o tehnică budistă din care psihologia a tras foloase, pentru că tehnica asocierii libere este folosită cu succes în psihanaliză, pentru a scăpa de obstacolele din calea curgerii libere a gândurilor din subconștient. Și nu numai, a fost adaptată și în mediul profesional, mai ales în domeniile creative, fiind cunoscută ca tehnica brainstorming.
Nu există eu
La baza tuturor școlilor de budism se află concepția că nu există niciun ego, nicio entitate durabilă care să fie subiectul constant al experiențelor noastre schimbătoare. Căci egoul există doar într-un sens abstract, fiind o abstractizare făcută din memorie. Putem, de exemplu, să ne imaginăm drumul unei păsări prin aer ca pe o linie distinctă pe care aceasta a urmat-o. Dar această linie este la fel de abstractă ca și liniile paralele care marchează latitudinea. În realitatea concretă pasărea nu a lăsat nicio linie și, în mod similar, trecutul din care egoul nostru este abstractizat a dispărut total.
Alan Watts, Calea Zen
Nu reușesc să cuprind acest fel de gândire, pentru mine este o viziune panteistă asupra lumii și nu pot să mă identific cu ea. Dar, ca de obicei, din fiecare carte sau filozofie extrag ceea ce consider eu că ar fi util. În acest caz, din ideea că nu există un eu, extrag o idee foarte importantă: să trăiesc în prezent. Asta nu înseamnă să fac tot ceea ce îmi trece prin cap fără să mă gândesc la ziua de mâine, sau să nu analizez trecutul pentru a trage niște învățăminte din ceea ce s-a petrecut deja. Înseamnă doar să trag o linie clară între trecut, prezent și viitor și să nu las regretele trecutului sau spaima viitorului să îmi afecteze prezentul. Cred că este o idee esențială pentru a reuși să te bucuri de viață și mi se pare fascinant că budiștii vorbeau cu 600 de ani înaintea erei noastre despre un concept relativ recent descoperit de către psihologi în Occident. Ideea că fiecare moment al timpului este autonom și static mi se pare eliberatoare.
Toate experiențele sunt egale și nu trebuie să fugim de suferință
Când toată lumea recunoaște frumusețea ca fiind frumoasă deja există urâțenie; când toată lumea recunoaște binele ca fiind bun, deja există răul.
„A fi” sau „a nu fi” provin unul din altul; complicat și simplu se definesc unul prin altul; lung și scurt se pun în contrast unul pe altul; înalt și scund se postulează unul pe altul; înainte și după urmează unul după altul.
Alan Watts, Calea Zen
Trebuie să înțelegem că binele fără rău este ca susul fără jos și că a-ți face un ideal din urmărirea fericirii este ca și cum ai încerca să te descotorosești de stânga întorcându-te mereu spre dreapta. Ești constrâns astfel să mergi în cerc.
O foarte frumoasă ilustrare a acestei idei în cultura pop este filmul Inside Out, unde personajele ajung la concluzia că toate emoțiile, inclusiv cele negative, joacă un rol important pentru noi.
Să nu te mai temi de sfârșitul vieții
Dar neliniștea, problema copleșitoare a ceea ce se va întâmpla cu mine când mor, este, în ultimă instanță, ca și întrebarea despre ce se întâmplă cu pumnul meu când deschid palma, sau unde dispare poala mea când mă ridic în picoare.
Alan Watts, Calea Zen
Acestea ar fi cele mai importante idei practice din filozofia zen, din punctul meu de vedere, dar vă recomand să citiți cartea, este o mină de idei frumoase și aplicabile în viața de zi cu zi.
1 comment
Ioan Grozescu - March 13, 2020 10:15 am
Foarte interesanta expunerea dar asi avea o parere personala.
Omul este trup, minte si suflet. Primele doua mor, al treilea, sufletul, calatoreste si se reintoarce intro forma sau alta. Este foarte important intadevar sa dam frau liber mintii, sa nu o ingradim dar, sa constientizam impulsurile spontane, adica cele dictate de SUFLET.
Aici cred ca este cheia succesului intregi vieti.