Atenționare: este genul de carte care îți poate schimba viața!
Înțelepciunea nesiguranței, de Alan Watts este un ghid practic ce te ajută să trăiești mai bine. Cartea pornește de la ideea că petrecem prea mult timp încercând să anticipăm și să plănuim viitorul sau nutrind nemulțumiri despre trecut. De multe ori ne scapă plăcerile clipei în eforturile noastre neliniștite de a ne asigura că următoarea clipă este la fel de plăcută. Găsind inspirație în gândirea orientală, Alan Watts ne arată că pentru a ne bucura de o viață împlinită, trebuie să trăim din plin în clipa prezentă.
În acest articol: 3 frământări ale omului modern + soluțiile propuse de Watts.
- Cum te poți obișnui să trăiești în prezent
- Cum să faci față problemelor
- Ce faci când ți-ai pierdut credința și simți că viața ta nu are un scop

foto: Luisa Ene
Alan Watts este o legendă.
Autor, poet, filozof, gânditor radical, preot, mistic, profesor și un critic al societății.
Cel mai renumit interpret al gândirii orientale în Occident și printre cei mai apreciați și adulați filozofi.
A venit cu ideea că budismul ar trebui privit ca fiind o formă de psihoterapie, nu ca religie. Nu sunt deloc religioasă, însă budismul mă atrage foarte mult, exact datorită faptului că cititul de scrieri budiste se aseamănă cu terapia și te ajută, concret, să îți trăiești viața de zi cu zi mai bine.
Cochetez de ceva vreme cu Alan Watts. L-am descoperit pe YouTube, ascultând unul dintre discursurile sale, iar de atunci tot zic că îi citesc cărțile. Am început cu Înțelepciunea nesiguranței și am de gând să îi citesc toate cărțile. Așteptările mele erau mari, dar realitatea a întrecut cu mult așteptările.
În Înțelepciunea nesiguranței Alan Watts disecă diverse probleme cu care se confruntă omul modern în viața de zi cu zi, iar eu am făcut o listă cu 3 probleme identificate de el și soluții. Vă recomand să citiți cartea, este efectiv un manual de cum să trăiești mai bine, pornind de la ideea centrală că petrecem prea mult timp încercând să anticipăm și să plănuim viitorul sau nutrind nemulțumiri legate de trecut. Cum ne putem elibera din acest cerc vicios ne spune Alan Watts, într-un stil coerent, clar și pragmatic.
♠ Problemă: parcă cu cât te zbați mai mult, cu atât mai mult nu-ți ies socotelile
Am fost întotdeauna fascinat de legea efortului inversat. Uneori o mai numesc și „legea pe dos”. Atunci când încerci să te menții la suprafața apei, te scufunzi: în schimb, atunci când încerci să te scufunzi, plutești.
SOLUȚIE: acceptă problemele, nu le respinge!
Dacă, atunci când înoți, ești prins într-un curent puternic, este fatal să încerci să-i reziști. Trebuie să înoți cu el și gradual să te apropii de țărm. (…) Filozofia chineză atrage atenția asupra puterii apei de a depăși orice obstacol prin blândețea și fluiditatea sa. Ne mai arată cum salcia plângătoare care este suplă supraviețuiește furtunii de zăpadă când pinii cei duri nu reușesc, deoarece, în timp ce crengile rigide ale pinului acumulează zăpadă până se rup sub greutatea ei, ramurile flexibile ale salciei se îndoaie sub greutatea zăpezii care astfel cade, ramurile revenind la poziția inițială. Mintea are exact aceleași puteri, întrucât posedă capacitatea de a ceda și poate absorbi șocuri la fel ca apa sau ca o pernă. (…) Cum absoarbe mintea suferința? Ea descoperă că rezistența și fuga este o mișcare greșită. Durerea nu poate fi evitată, iar rezistența ca formă de apărare doar o accentuează; întregul sistem este bulversat de șoc. Conștientizând imposibilitatea acestei căi de acțiune, sistemul trebuie să rămână stabil și să absoarbă.
♠ Problemă: Te apasă grija pentru viitor și regretele trecutului
Prezentul nu poate fi trăit cu bucurie decât dacă trecutul nu a fost curățat și viitorul nu strălucește de promisiuni.
Să luăm drept exemplu o persoană care știe că în două săptămâni va suferi de o intervenție chirurgicală. Între timp, nu se confruntă cu nicio durere fizică; are suficientă hrană; este înconjurată de prieteni și de afecțiune umană; lucrează la ceva ce-i suscită interesul. Doar că întreaga capacitate de a se bucura de toate acestea i-a fost răpită de îngrijorarea constantă. Devine astfel insensibil la realitatea imediată. Mintea îi este preocupată de ceva ce încă nu este aici. Asta nu înseamnă că se gândește la problema respectivă într-un mod practic, încercând să decidă dacă să facă sau nu operația ori să își facă planuri și să își pună lucrurile în ordine pentru cazul în care va muri. Ceea ce face este să se gândească la operație într-un mod lipsit de orice utilitate – drept urmare nu se bucură nici de prezent și nu generează nici o soluție pentru vreo problemă din viitor. Cu toate acestea nu se poate abține. Aceasta este o problemă tipic umană. (…) Ceea ce ne afectează prezentul nu trebuie să fie nici măcar vreo spaimă despre viitor. Poate fi ceva din trecut, precum amintirea unei suferințe. Puterea amintirilor și a așteptărilor este atât de mare, încât pentru majoritatea oamenilor trecutul și viitorul nu sunt doar la fel de reale ca prezentul, ci mult mai reale decât acesta. Prezentul nu poate fi trăit cu bucurie decât dacă trecutul nu a fost curățat și viitorul nu strălucește de promisiuni. (…)
SOLUȚIE: Savurează prezentul – folosește-ți corect creierul!
Folosirea corectă a creierului presupune să-l ținem în frâu, întrucât el a fost creat pentru om, nu omul creat pentru creier. Cu alte cuvinte, rolul creierului este acela de a servi realitatea și prezentul, nu să îl trimită pe om să vâneze fantasme despre viitor.
Câteodată, aproape fiecare dintre noi invidiază animalele. Ele suferă și mor dar nu par a face o dramă din asta. Viețile lor par să aibă puține complicații. Mănâncă atunci când le este foame și se odihnesc atunci când sunt obosite și instinctul mai mult decât anxietatea pare să le guverneze puținele pregătiri pe care le fac pentru viitor. Din câte ne putem da seama, fiecare animal este atât de ocupat cu ceea ce face în momentul respectiv, încât nu-i trece prin cap să se întrebe dacă viața are vreun sens sau vreun viitor. Pentru animal, fericirea provine din savurarea vieții în prezentul imediat – nu din certitudinea cum că există un viitor plin de tot felul de plăceri.
Și dacă această preocupare cu trecutul și viitorul mă fac mai puțin conștient de prezent, trebuie să mă întreb în ce măsură îmi trăiesc cu adevărat viața în lumea reală. Până la urmă, viitorul este practic lipsit de sens și importanță dacă, mai devreme sau mai târziu, el nu devine prezent. Astfel încât a ne planifica un viitor care nu devine prezent este la fel de absurd ca și a planifica un viitor care, atunci când devine prezent, mă găsește absent, privind încordat dincolo de el, în loc să îl privesc și să îl trăiesc.
Doar că folosirea corectă a creierului presupune să-l ținem în frâu, întrucât el a fost creat pentru om, nu omul creat pentru creier. Cu alte cuvinte, rolul creierului este acela de a servi realitatea și prezentul, nu să îl trimită pe om să vâneze fantasme despre viitor.
♠ Problemă: ți-ai pierdut credința – simți că viața ta nu are un scop
Dacă cineva crede în Dumnezeu, afirmă oamenii de știință, acesta o face doar pe considerente emoționale, fără vreo bază în realitate sau fapte. (…) Consecințele imediate ale acestui fapt au fost destabilizante și deprimante. Se pare că omul nu poate trăi fără mituri, fără credința că activitățile zilnice plictisitoare și rutina, durerea și frica din această viață au un scop și un sens din perspectiva viitorului. (…) Cei mai mulți credem pentru a ne simți în siguranță, pentru a da un sens vieții noastre.
Legat de ceea ce spune Alan Watts, că omul nu poate trăi fără mituri, fără credința că activitățile zilnice plictisitoare și rutina, durerea și frica din această viață au un scop și un sens din perspectiva viitorului, a scris și Irvin Yalom. El a folosit o metaforă interesantă: cea a stăpânului care îi aruncă patrupedului său un băț, oferindu-i o misiune: să aducă bățul înapoi. La fel și oamenii simt nevoia de un Dumnezeu care să le „arunce” bățul, oferindu-le un scop în viață.
SOLUȚIE – renunță să te mai agăți de lucruri și credințe – găsește-ți scopul în tine
Etapa actuală în gândirea și istoria umanității este extrem de favorabilă acestei „renunțări” la a ne mai agăța. Mințile noastre au fost pregătite pentru asta odată cu prăbușirea miturilor în care ne-am căutat siguranța. (…) Credința autentică constă în deschiderea necondiționată a minții către adevăr, indiferent care va fi acesta. Credința autentică nu are prejudecăți: ea reprezintă o plonjare în necunoscut.
Citate numai bune de postat din Alan Watts
Doar că folosirea corectă a creierului presupune să-l ținem în frâu, întrucât el a fost creat pentru om, nu omul creat pentru creier.
♥
Puterea amintirilor și a așteptărilor este atât de mare, încât pentru majoritatea oamenilor trecutul și viitorul nu sunt doar la fel de reale ca prezentul, ci mult mai reale decât acesta. Prezentul nu poate fi trăit cu bucurie decât dacă trecutul nu a fost curățat și viitorul nu strălucește de promisiuni.
♥
Și dacă această preocupare cu trecutul și viitorul mă fac mai puțin conștient de prezent, trebuie să mă întreb în ce măsură îmi trăiesc cu adevărat viața în lumea reală.
♥
Credința autentică constă în deschiderea necondiționată a minții către adevăr, indiferent care va fi acesta. Credința autentică nu are prejudecăți: ea reprezintă o plonjare în necunoscut.