Top 10 cărți citite toamna aceasta

Topul celor mai bune cărți citite toamna aceasta. Sper ca această listă să vă inspire la lectură. :)

Formula – legile universale ale succesului, Laszlo Barabasi, editura Trei, 336 pagini

O carte bună, în stilul cărților lui Malcolm Gladwell, cartea profesorului Barabási, care a trăit în România o bună parte a vieții sale, îşi propune să revoluţioneze felul în care înţelegem succesul şi să ne ofere strategii prin care îl putem dobândi. Dezvăluind legile succesului şi evidenţiind cât de importantă este validarea comunităţii pentru dobândirea lui, Barabási oferă o nouă înţelegerea a modului în care poţi excela în societatea de azi. Cel mai important punct pe care îl subliniază Barabasi mi se pare faptul că succesul ține de felul în care te percepe comunitatea, și de aici pornește în a analiza și oferi formule ale succesului.

Succesul tău nu se referă la tine și la performanța ta. Se referă la noi și la modul în care noi percepem performanța ta.

Socrate în blugi, sau filosofia pentru adolescenți, Laurențiu Staicu, Trei, 368 pagini

Eu obișnuiesc să spun că deși nu cred în vreo religie, dacă m-ar obliga cineva să aleg una, aș alege să mă închin filosofiei. De aceea salut apariția acestei cărți, în primul rând pentru că ajută la propagarea acestei discipline printre tineri. Este un soi de ghid de maturizare ce îți extinde orizonturile de înţelegere, un toolkit prin care ne ajută să formăm mai bine întrebările şi răspunsurile cu privire la cele mai presante întrebări despre viață, lume, dreptate sau adevăr. Autorul cărții, Laurențiu Staicu, este consilier filosofic și profesor la Facultatea de Filosofie a Universității din București unde predă Introducere în filosofie, Metafizică, Filosofia biologiei și Etica științei. Dacă ați citit și v-a plăcut Lumea Sofiei, care, la fel ca această carte, este un soi de introducere în lumea filosofiei, atunci sigur va fi pe placul vostru și Socrate în blugi.

Dar ce anume le face pe toate să fie numite frumoase? De vreme ce le numim pe toate frumoase, ele trebuie să posede o calitate, o trăsătură care ne face să le numim așa. Pe de altă parte, toate lucrurile astea la care ne-am referit sunt foarte diferite între ele, așa cum lesne poate observa oricine. Ce este, așadar, acea calitate care ne face să le numim pe toate frumoase, deși sunt atât de diferite unele de altele precum cerul de pământ?

Ziua de astăzi contează, John Maxwell, editura Act și Politon, 400 pagini

Ziua de astăzi contează: 12 practici zilnice care îți garantează succesul este o carte excelentă pentru cei interesați de dezvoltare personală, asezonată cu umor. John Maxwell este un autor american, orator, coach și pastor care s-a remarcat la nivel internațional datorită romanelor sale din domeniul leadership-ului, care până în prezent a vândut peste 19 milioane de cărți în întreaga lume. Ziua de astăzi contează vorbește despre cele 12 valori fundamentale pe care să le integrezi în viața ta pentru a avea parte de mai multă concentrare, stabilitate, perseverență, împăcare, însemnătate, potențial, mai pe scurt, de mai mult succes. Mi-a plăcut mult cartea, pentru că este genul de lectură care te încurajeaza atunci când te simți demotivat sau lipsit de energie. Este o carte care se parcurge usor și conține sute de citate care m-au inspirat și m-au făcut să zâmbesc.

Din păcate, mulți oameni au o abordare foarte pasivă a vieții lor. Își abordează existența reactiv și nu proactiv. De parcă ar aștepta ceva. Majoritatea oamenilor nu-și conduc propria viață – și-o acceptă.

foto: Instagram Luisa Ene

Secretul unui storyteller, Carmine Gallo, editura Act și Politon, 412 pagini

Secretul unui storyteller este despre poveștile pe care le spui pentru a avansa în carieră, pentru a ridica o companie, pentru a prezenta o idee și pentru a-ți duce visurile de pe tărâmul imaginației pe cel al realității. La finalul cărții vei obține un tablou complet a ceea ce reprezintă caracteristicile esențiale ale unui storyteller de succes. Paginile cărții îți vor intermedia totodată „întâlnirea” cu unii dintre cei mai mari storytelleri de brand din timpurile noastre (peste 50 la număr) precum: Papa Francisc, Richard Branson, Howard Schultz, Sheryl Sandberg, Malala Yousafzai, Mark Burnett, Oprah Winfrey, Elon Musk, Tony Robbins, Steve Jobs și alții. Carmine Gallo, autoarea, este consilierul în comunicare al celor mai admirate branduri din lume. Fost reporter principal de știri și corespondent pentru CNN și CBS, Gallo este un orator popular, care a lucrat cu directori executivi de la Intel, Cisco, Chevron, Hewlett-Packard, Coca-Cola, Pfizer, etc, și care semnează editorialul „My Communications Couch” de pe Forbes.com.

Vizionari și oameni care și-au asumat riscuri, oameni care și-au perfecționat arta de a spune povești și ne inspiră să trăim o viață mai bună. Unii ne fac să râdem. Unii ne fac să gândim. Alții ne fac să ne schimbăm. Prin spunerea cu pricepere a unor povești care informează și provoacă, ei clădesc companii, fac lumea să progreseze și ne determină să ne simțim de parcă am putea și noi să facem imposibilul.

În următorii 10 ani, capacitatea de a-ți spune convingător povestea va fi decisivă – unica și cea mai mare abilitate – pentru a te ajuta să îți îndeplinești visurile.

Secretul vânzărilor perene, Ryan Holiday, editura Act și Politon, 312 pagini

Secretul vânzărilor perene de Ryan Holiday este rețeta perfectă pentru a crea produse care se vor bucura de succes pe termen lung. Iar prin „produse” înțelegem deopotrivă cărți, filme, muzică sau afaceri. Autorul s-a documentat asiduu în legătură cu acest subiect încercând să identifice o mentalitate creativă comună sau un tipar comun al tuturor produselor care se bucură de succes pe termen lung. Așa a luat naștere această carte, care adună la un loc trăsăturile datorită cărora: Lady Gaga, Rick Rubin, Iron Maiden, Bruce Springsteen, Shakespeare, Ernest Hemingway, Stephen King, Truman Capote, Seinfeld, „Războiul stelelor” etc., exercită în continuare o fascinație stranie asupra noastră. Ryan Holiday este unul dintre cei mai de succes scriitori ai generației sale, iar succesul său nu este deloc întâmplător. El îți oferă întotdeauna idei și perspective noi asupra modului în care ai putea rezolva diferite probleme care țin de carieră sau de starea ta de bine în general.

Nu vom analiza doar volumul extraordinar de muncă necesar realizării lucrărilor care trec proba timpului, ci și felul în care să le poziționezi, cum să le promovezi, cum să-ți construiești o carieră în jurul lor și cum să nu te lași sedus de notorietate pe termen scurt, concentrându-te pe premiul cel mare: succesul și renumele pe termen lung.

Shoe Dog, Phil Knight, Publica, 304 pagini

Trebuie să-ţi uiţi limitele.
Phil Knight

În primul an de liceu, după ce Phil Knight, fondatorul Nike, a fost exclus din echipa de baschet, mama sa i-a sugerat să încerce alergarea. Knight a intrat în echipa de atletism și a descoperit că putea să alerge repede – și i-a plăcut. Zece ani mai târziu, tânăr și entuziast, Knight a împrumutat 50 de dolari de la tatăl său și a lansat o companie cu o misiune simplă: să importe din Japonia pantofi de alegare de foarte bună calitate. El și grupul său de prieteni și alergători au început să vândă pantofi din portbagajul mașinii, dar în cele din urmă au construit unul dintre cele mai de succes branduri din toate timpurile.

Pe parcurs, Phil Knight s-a confruntat cu riscuri și eșecuri, dar și-a urmat întotdeauna propriul sfat. Continuă să mergi înainteNu te opriOrice s-ar întâmpla, nu te opri. Plină de înțelepciune, umanitate, umor și sensibilitate, ediția pentru tinerii cititori a bestsellerului Shoe Dog este o poveste despre perseverenţă, care va inspira.

Lumea era atât de agitată, rutina cotidiană atât de epuizantă și adesea injustă – poate că singurul răspuns, m-am gândit, este să-ți găsești un vis extraordinar și improbabil, care să pară o alegere bună, să pară amuzant, să pară că merită să-l urmezi cu abnegația și pasiunea unui atlet încăpățânat. Ne place sau nu, viața chiar e o competiție. Oricine neagă acest adevăr, oricine refuză pur și simplu să participe rămâne pe tușă.


Nu contează cât de bun ești, contează cât de bun vrei să fii, Paul Arden, ART, 128 pagini

Nu contează cât de bun eşti, ci cât de bun vrei să fii este un ghid despre cum să dai tot ce-i mai bun din tine. O “biblie” de buzunar pentru talentaţi şi pentru timizi care îţi spune cum să faci incredibilul credibil şi imposibilul posibil. Deceniile în care s-a aflat în vârful uneia dintre cele mai competitive industrii l-au învăţat pe Paul Arden o grămadă de lucruri interesante pe care este dispus să ni le împărtăşească.

Talentul ajută, dar nu te duce la fel de departe ca ambiția. Toți își doresc să fie buni, dar nu mulți sunt pregătiți să facă sacrificiile necesare pentru a ajunge măreți.

Momente decisive, Cum reacționează națiunile în fața crizelor și a schimbării, Jared Diamond, Litera, 480 pagini

Odată cu succesele sale internaționale Arme, virusuri și oțel și Collapse, Jared Diamond ne-a transformat modul în care înțelegem motivul pentru care civilizațiile se ridică sau cad. În această a treia carte a monumentalei sale trilogii, Diamond explică modul în care unele națiuni își revin cu succes de pe urma crizelor adoptând schimbări selective – un mecanism de supraviețuire mai des asociat cu indivizii care își revin de pe urma crizelor personale. Diamond compară modul în care șase țări au supraviețuit unor momente de cotitură recente – de la deschiderea forțată a Japoniei de către flota comodorului american Perry, la atacul Uniunii Sovietice asupra Finlandei și de la loviturile și contraloviturile de stat militare sângeroase din Chile și Indonezia, la transformările Germaniei și Australiei după al Doilea Război Mondial. Cum Diamond vorbește limba a cinci dintre aceste șase țări, locuind în unele momente ale vieții sale în unele dintre acestea, ne poate prezenta experiențe emoționante, la prima mână. Aceste națiuni s-au descurcat, în diverse grade, cu mecanisme precum asumarea responsabilității, autoevaluarea onestă și învățarea din modelele oferite de alte state. Privind spre viitor, Diamond evaluează dacă Statele Unite, Japonia și întreaga lume se pot descurca cu succes cu crizele grave cu care se confruntă în acest moment. Putem învăța din lecțiile trecutului?

Adăugând o dimensiune psihologică analizei profunde istorice, geografice, biologice și antropologice care marchează toate cărțile lui Diamond, Momente decisive dezvăluie factorii ce influențează modul în care națiunile și indivizii răspund marilor provocări. Rezultatul este o carte epică din punctul de vedere al scopului, dar și extrem de personală.

Majoritatea crizelor naționale și individuale reprezintă punctul culminant al unor schimbări graduale care se întind pe mai mulți ani.

Fluviul conștiinței, Oliver Sacks, editura Humanitas, 196 pagini

Fluviul conștiinței, de Oliver Sacks, despre care am scris în repetate rânduri pe blog, este o colecție de zece eseuri care izvorăsc din pasiunea pentru cele mai irezistibile și fecunde aspecte ale aventurii umane: evoluția, creativitatea, memoria, timpul, conștiința și experiența. Ele pot fi citite în același timp ca o introducere și ca o concluzie la opera acestui mare gânditor și om de știință al vremurilor noastre – o încercare de a înțelege ce anume ne face oameni.

Amintirile se schimbă, și nimeni nu era mai conștient de potențialul reconstructiv al memoriei, de faptul că amintirile sunt încontinuu prelucrate și revizuite și că esența lor, într-adevăr, este reclasificarea. Potențialul pentru terapie, pentru schimbare, stă așadar în capacitatea de a dezgropa acest material fixat și a-l aduce în prezent, astfel încât să poată fi supus procesului creativ de retranscriere, permițând individului blocat să crească și să se schimbe din nou.

Biblioteca de la miezul nopții, Matt Haig, Nemira, 300 pagini

Undeva, la marginea universului, există o bibliotecă infinită de cărți, iar fiecare poveste din ele provine dintr-o altă realitate. Una spune povestea vieții tale așa cum e, alta spune povestea vieții tale așa cum ar fi fost dacă ai fi luat altă decizie într-un anumit moment. Toți ne întrebăm mereu cum ar fi putut să fie viețile noastre. Dar dacă am găsi răspunsul într-o bibliotecă? Atunci când Nora, protagonista cărții, ajunge în această bibliotecă, are șansa să îndrepte lucrurile – o viață plină de durere și de regrete. Are ocazia să facă totul altfel și să-și dea seama cum ar putea avea viața perfectă.

Fiecare carte de aici, fiecare carte din bibliotecă – cu excepția acesteia – reprezintă o versiune a vieții tale. Această bibliotecă îți aparține. Se află aici pentru tine. Vezi tu, viața oricui s-ar fi putut sfârși în feluri infinite. Cărțile de pe rafturi sunt viața ta, toate încep din același punct. Din clipa de față. De la miezul nopții. Marți, 28 aprilie. Dar aceste posibilități de la miezul nopții nu sunt identice. Unele se aseamănă, dar altele sunt complet diferite.

Comments

comments

Have your say