Cele mai frumoase citate din lecturile anului 2018

Am făcut o selecție cu citatele care m-au impresionat cel mai mult din lecturile anului 2018. Sper să vă inspire și, de ce nu, să vă facă să citiți și voi cărțile din care le-am extras.

Luisa Ene

Ralph Waldo Emerson spunea că ar trebui să ne scriem propria „biblie”, să selectăm și să ne notăm toate acele citate și fragmente care ne inspiră și ne fac să evoluăm. Mi-a plăcut tare mult această idee, pentru că eu încă din copilărie țin agende cu citate preferate (sau gânduri despre diverse lecturi). Periodic, revin la ele și găsesc întotdeauna consolare și inspirație în cuvintele marilor scriitori.

Dar Ralph Waldo Emerson nu este singurul scriitor care a avut agende cu fragmente din lecturile favorite; la fel au procedat și Virginia Woolf, John Locke și mulți alții.

Eu mă gândesc la agendele mele ca la un hard extern, unde „țin” informațiile importante pentru mine și care mă ajută când vreau să-mi reîmprospătez memoria. Pentru că se apropie finalul de an, am răsfoit „hard-ul” și am făcut o selecție cu citatele care m-au impresionat cel mai mult din lecturile anului 2018.

📝Cele mai frumoase citate din lecturile anului 2018

foto: Tumblr

 În viața mea verbul a citi a fost mult mai important decât verbul a trăi.

Ana Blandiana, în Cărțile care ne-au făcut oameni

Cei care își doresc recompense interne, precum cele derivate din relații apropiate și afectuoase, dezvoltarea personală și ajutorarea celorlalți, se declară mult mai fericiți, plini de vitalitate, încrezători în sine și chiar mai sănătoși fizic. În schimb, apetitul pentru scopuri extrinseci – faimă, putere, avere nelimitată și frumusețe – este asociat cu nemulțumirea, anxietatea și depresia.

Mitch Prinstein, în Popular

Când ai o postură supusă – stai cocoșat, cu umerii aduși în față, cu pieptul ascuns având capul plecat și un aer general de mediocritate, înfrângere și ineficiență – te simți mic, învins și fără putere. Reacțiile celorlalți vor amplifica starea ta. Dacă te prezinți ca un învins, oamenii vor presupune că ești un învins. Dar dacă începi să-ți îndrepți postura, oamenii te vor privi și trata diferit.

Jordan Peterson, în 12 reguli de viață

Epicur ne spune că ne găsim pe această planetă doar câțiva ani înainte să dispărem și, cât timp suntem aici, nu există nimic ce trebuie să facem. Nu există nimeni căruia trebuie să-i fim pe plac. Nu există porunci pe care trebuie să le respectăm. Putem să alegem, pur și simplu, să ne simțim bine, în loc să găsim motive de a fi nefericiți. Putem face alegerea radicală a fericirii.

Jules Evans, în Filosofie pentru viață

Dacă învingem spațiul, rămânem numai cu Aici. Dacă învingem timpul, rămânem numai cu Acum.

Richard Bach, în Pescăruşul Jonathan Livingston

Mai demult, mi se părea că văd un fluture ori de cîte ori auzeam cuvântul transformare. Însă transformarea nu are legătură cu un fluture. Reprezintă ceea ce ești înainte de a avea ocazia să fii o insectă frumoasă care-și ia zborul. Este statul ghemuit în coconul întunecat, apoi ieșirea din el. Este munca murdară de a-ți înțelege norocul și nenorocul, dorințele și îndoielile, fixațiile și suferințele, acțiunile și accidentele, greșelile și succesele, ca să ieși de acolo și să devii următoarea persoană care trebuie să fii. 

Cheryl Strayed, în Curaj cât trebuie

Beneficii extraordinare îi așteaptă pe foarte puținii oameni care sunt în stare să persevereze un pic mai mult decât majoritatea.

Seth Godin, în Hopul

Demostene a ieșit din izolarea în care era și a ajuns într-un spațiu luminos, pe care și-l construise singur, prin studiu individual și prin educație.

Ryan Holiday, în Obstacolul este calea

Nefericirea are în sine un singur lucru bun: îi întărește pe cei pe care i-a chinuit.

Seneca, în Nu mai plânge. Consolații

Cunosc un maestru zen, Joshu Sasaki, care a lăsat să se înțeleagă că cea mai bună formă de meditație este să stai în picioare, punându-ți mâinile în șolduri, și să râzi în hohote timp de 10 minute, în fiecare dimineață. Mare parte din secretul vieții constă în a ști cum să râzi și, de asemenea, cum să respiri.

Alan Watts, în Pe calea mea

Ikigai stă în regatul lucrurilor mărunte. Aerul de dimineață, ceașca de cafea, razele de soare. (…)  Aceasta este o lecție importantă de ikigai. Într-o lume în care valoarea noastră ca oameni și propriul simț al valorilor personale este, în primul rând, determinat de succesul pe care îl avem, mulți sunt sub o presiune constantă. Ei bine, relaxează-te!

Ken Mogi, în Mica enciclopedie ikigai

Frumosul este unul singur, frumosul este sufletul.

Victor Hugo, în Autobiografia mea intelectuală

Am fost condus de dorința de a fi mai bun.

Tolstoi, în Spovedanie

Fiți lămpi pentru voi înșivă. Fiți propriul vostru refugiu. Nu căutați alt refugiu.

Alan Watts, în Devino ceea ce ești!

Eu văd creierul unui om ca pe un pod gol, care trebuie umplut cu mobila potrivită. Prostul îl umple cu tot ceea ce găsește la îndemână. Omul înțelept este grijuliu cu ceea ce introduce în podul minții.

Allan Percy, în Platon pentru visători

Dincolo de oboseala extremă, cu ajutorul alergatului putem descoperi vaste rezerve de liniște și putere, pe care nu am visat vreodată că le posedăm; surse de forță încă neexploatate pentru că nu am încercat niciodată să depășim obstacolul propriului corp.

Christopher McDougall, în Născuți pentru a alerga

Care sunt citatele voastre preferate din lecturile de anul acesta?

 

 

Comments

comments

Have your say