Cum putem susține literatura română

Ce oameni excepţionali trec pe lângă noi, anonimi, şi noi admirăm prosteşte atâţia neghiobi, numai pentru că au vorbit de ei presa şi opinia publică.

Mircea Eliade, Oceanografie

Cuvintele lui Mircea Eliade sunt mai adevărate acum ca oricând – în era social media idolatrizăm oameni lipsiți de substanță, în detrimentul oamenilor cu valori și reușite extraordinare, de la care am avea de învățat cu adevărat. Mă refer la scriitorii români – sunt atât de mulți oameni talentați, care scriu cărți extraordinare și merită toată atenția și implicarea noastră.

Situația consumului de carte în România este cunoscută și nu o voi relua aici. Statistici îngrijorătoare ne situează anual la coada clasamentului mondial în privința consumului de carte.

Aceste statistici și pasiunea mea pentru cărți mă fac să îmi consum timpul cu acest blog: pentru că îmi doresc din suflet să promovez cărți și scriitori de calitate. Într-o lume în care promovăm superficialitatea eu susțin că există o mulțime de oameni ca mine care vor să citească lucruri care să îi inspire cu adevărat – profunde, utile și valoroase.

Un astfel de om este Andrei Ruse, care promovează literatura română contemporană de ani de zile pe platforma Hyperliteratura. La rândul său un scriitor valoros, Andrei Ruse și-a deschis și propria editură, tot în ideea de a promova cum se cuvine scriitori români. Scopul declarat al Hyperliteratura este:

Să schimbăm câteva din „mecanismele” pe care le considerăm greșite în piața de carte autohtonă, în special felul în care autorii români sunt tratați și promovați. Oferim drepturi financiare pentru autori mai mari decât editurile clasice, oferim autorilor noștri transparență și investim mult în promovarea titlurilor noastre.

De-a lungul timpului, Hyperliteratura a publicat cărți faine, printre care Despre tristețea femeilor frumoase, Andrei Ruse; Casa din Strada Sirenelor, Octavian Soviany; Rock sub seceră și ciocan, Nelu Stratone;
69 de motive stupide ca să te apuci de citit.

Partea faină legată de publicarea cărților la Hyperliteratura este faptul că sunt publicate prin crowdfunding. De ce spun că aceasta este partea faină? În primul rând pentru că aceasta este dovada clară că există oameni care încă citesc și mai mult decât atât, citesc literatură romană. Și sunt dispuși să susțină cu adevărat literatura română: nu doar la nivel declarativ, ci prin fapte concrete. Să comande în avans o carte, astfel susținând publicarea ei. În al doilea rând, cred că acest sistem de publicare este foarte bun pentru că ne responsabilizează.

Americanii au o vorbă care îmi place foarte mult: put your money where your mouth is. Cu alte cuvinte, să-ți susții concret, prin bani, opiniile și preferințele. Să acționezi. Iar campaniile de crowdfunding pe care le face Hyperliteratura ne îndeamnă la acțiune. Așa că vă îndemn și eu la acțiune: să precomandați noua carte scrisă de Octavian Soviany, Micul Saturnian.

Octavian Soviany este unul dintre cei mai prolifici scriitori români; cum spunea cineva, atunci când Soviany lansează o carte nouă, acest fapt este un eveniment literar în sine. Și cum să nu fie, dacă stai să te gândești că romane precum Viața lui Kostas Venetis sau Casa din Strada Sirenelor au fost atât de mult iubite de public și s-au vândut în mii și mii de exemplare?

Octavian Soviany nu este doar printre cei mai apreciați scriitori contemporani, însă se remarcă și prin versatilitatea sa: este poet, eseist, critic, traducător și, poate cel mai important, un prozator de excepție.

Micul Saturnian este primul volum din seria (de patru) la care lucrează de mai mulți ani de zile, Lelian. Va fi poate cel mai marcant roman al autorului, dată fiind pasiunea sa pentru literatura franceză, iar când spun „festin literar”, mă refer la faptul că subiectul acestui proiect este viața marelui Verlaine, un scriitor controversat care a inspirat nenumărate lucrări și chiar producții cinematografice de succes (Eclipsă totală, 1995, cu David Thewlis în rolul lui Verlaine și Di Caprio în rolul lui Rimbaud este poate cel mai cunoscut).

Hai să susținem publicarea acestei cărți: precomandați Micul Saturnian. Astfel, veți fi primii cititori ai ei, o veți primi cu autograf și transport gratuit, iar numele vostru va apărea pe ultima pagina a cărții, cea dedicată susținătorilor ei. Precomandă AICI.

Iar dacă vrei să susții proiectul, dă share acestui articol, să ajungă la cât mai multă lume! 🙂

Comments

comments

Have your say