Darwin îi spunea într-o scrisoare vărului său:
Întotdeauna am susținut că, în afară de nebuni, oamenii nu diferă prea mult în intelect, ci doar în stăruință și în muncă asiduă, și consider în continuare că aceasta este o diferență eminamente importantă.
Cu alte cuvinte, Darwin, unul dintre cei mai influenți oameni de știință din istorie, considera că munca este mai importantă decât inteligența/talentul nativ.
De ce este relevantă părerea sa? Pentru că, într-un fel, vocația sa era să observe micile diferențe care conduc, într-un final, la supravețuire. De aceea merită să ne oprim și să ne gândim la opinia lui Darwin în privința factorilor determinanți ai reușitei – convingerea sa că stăruința și munca asiduă sunt, pe termen lung, mai importante decât abilitățile intelectuale.
În acest sens, recomand trei lecturi care te vor motiva și te vor ajuta să devii cea mai bună versiune a ta în 2020. Nu sunt cărți de dezvoltare personală per se, dar întotdeuna am crezut că cele mai bune cărți motivaționale nu sunt de fapt cărți motivaționale. 😀
📚Învățare, Tara Westover, editura Publica

Tara Westover a crescut într-o familie extremistă de mormoni, iar până la 16 ani, nu fusese înregistrată și nu primise certificat de naștere. Nu avea documente școlare pentru că nu pusese niciodată piciorul într-o clasă, nici acte medicale, pentru că tatăl ei nu credea în spitale.
Tara a crescut și tatăl ei a devenit mai radical, iar fratele ei, mai violent. La 16 ani, Tara a înțeles că trebuie să plece de acasă. A făcut-o și, cu această ocazie, a descoperit cât te poate schimba învățătura, dar și prețul pe care trebuie să-l plătească.
Învățare a făcut furori – este bestseller New York Times, Wall Street Journal și Boston Glob și cea mai bună carte de memorii a anului 2018 pe Goodreads, Apple Books și Audible. De asemenea, este una dintre cărțile favorite ale lui Barack Obama.
Tara Westover s-a născut în Idaho în 1986. A absolvit Brigham Young University în 2008 și ulterior a primit o Bursă Gates Cambridge. Și-a susţinut disertaţia de masterat la Trinity College, Cambridge, în 2009, iar în 2010 a urmat un stagiu la Universitatea Harvard. S-a reîntors la Cambridge, unde și-a luat titlul de doctor în istorie în 2014.
Pentru prima oară când am descoperit ce înseamnă să vrei să studiezi și să nu ai susținere din partea familiei, a fost când am citit Moromete. (…) Mama și-a asumat un risc în familia ei când le-a spus părinților că vrea să continue liceul cu o facultate și că, după ce a picat prima dată admiterea, a trebuit să spele un an sticle în fabrică, ca să ducă bani acasă. (…) Mulți au lucrat ca să poată să învețe.
(Cristian Lupșa, editor DOR, în introducere)
Încep cu acest citat pentru că la fel ca și Cristian Lupșa, și eu m-am gândit la Moromete când am citit Învățare. Am citit Moromete când avem 10 ani și țin minte cât de mult m-a șocat că există părinți care nu își încurajează copiii să meargă la școală, ba chiar sunt împotrivă. Până atunci nu puteam să concep așa ceva. Iar Învățare despre asta este, în definitiv: lupta unei fete pentru a studia, pentru a merge la școală, pentru a-și depăși condiția.
Dacă o fată care nu a pus piciorul într-o școală până la vârsta de 16 ani a reușit să își depeșească nivelul și să studieze la cele mai prestigioase universități din lume, atunci tu, cititorule, poți face orice. Aceasta este concluzia cu care am închis această carte.
Citate
Un bărbat adevărat nu poate să-și câștige traiul din cărți și bucăți de hârtie, a spus tata. Vei fi cap de familie. Cum poți să-ți întreții soția și copiii din cărți?
Așa au ajuns tata și Shawn tovarăși, deși nu erau de acord decât într-o singură privință: că aveam aere din cauză că studiam și că trebuia să fiu târâtă înapoi în timp. Fixată, ancorată într-o versiune mai veche a mea.
Aveam o mie de dolari în cont. Îmi era greu să-mi închipui așa ceva, darămite s-o mai și spun. O mie de dolari. În plus. De care nu aveam nevoie pe loc. A durat câteva săptămâni până să mă obișnuiesc, dar apoi am început să profit de cel mai mare avantaj pe care mi-l dădeau banii: posibilitatea de a mă gândi și la altceva decât la bani.
A spus că libertatea pozitivă este stăpânirea de sine – sinele se conduce pe sine însuși. A avea libertate poitivă, a explicat, înseamnă să-ți controlezi propria minte; să te eliberezi de temeri și credințe iraționale, de dependențe, superstiții și de toate formele de autocoerciție.
Libertatea negativă este libertatea de obstacole sau constrângeri exterioare. În acest sens, un individ este liber dacă nu este împiedicat să acționeze. Libertatea pozitivă este libertatea de constrângerile interne.
📚Grit, puterea pasiunii și a perseverenței, Angela Duckworth, editura Publica

Dacă ești în căutarea unei cărți care să te motiveze să muncești și să te disciplinezi mai bine în 2020, aceasta este lectura potrivită pentru tine.
Pornind de la propria poveste – aceea de fiică a unui om de ştiinţă care îi deplângea frecvent lipsa de „geniu” – Angela Duckworth descrie dificultăţile de care s-a lovit de-a lungul carierei sale și care au condus-o spre ipoteza că secretul realizărilor excepționale nu este, de fapt, talentul, ci o combinaţie unică de pasiune şi perseverenţă pe care ea o numește grit.
Autoarea le face cunoștință cititorilor cu profesori care lucrează în unele dintre cele mai dure şcoli din lume, cu cadeţi care se chinuie în primele lor zile la Academia Militară West Point şi cu tineri finalişti care se întrec la Concursul Naţional de Rostire pe Litere. De asemenea, Angela Duckworth scoate la lumină povești fascinante din istorie şi strânge la un loc cele mai utile idei rezultate din experimentele moderne din domeniul performanţelor de vârf. Nu în ultimul rând, le împărtăşeşte cititorilor ceea ce a aflat intervievând zeci de oameni de succes, de la Jamie Dimon, CEO JPMorgan, la Robert Mankoff, redactorul-şef al rubricii de caricaturi din The New Yorker, până la Pete Carroll, antrenorul echipei Seattle Seahawks.
Personală, revelatoare şi având potenţialul de a-ţi schimba viaţa, Grit este o carte despre gândurile care îţi trec prin cap când eşuezi şi cum exact aceste gânduri – nu talentul sau norocul – fac toată diferenţa.
Angela Duckworth a absolvit Universitatea Harvard cu o diplomă în neurobiologie. Ulterior, a făcut un master în neuroștiințe la Oxford și un doctorat în psihologie la Universitatea din Pennsylvania. În 2013, a câştigat premiul Mac Arthur, cunoscut şi ca „bursa geniilor”.
Citate
Când voi fi mare, îmi voi iubi munca așa cum ți-o iuești și tu pe-a ta. Nu voi avea doar o meserie; voi avea o vocație. Voi încerca să mă autodepășesc în fiecare zi. Când voi fi înfrântă, o voi lua de la capăt. Poate că nu sunt cea mai inteligentă persoană din încăpere, dar mă voi strădui să fiu cea mai determinată.
Pe scurt, indiferent de domeniu, oamenii cu cel mai mare succes aveau un gen de determinare feroce, care se manifesta în două moduri. În primul rând, acești indivizi erau neobișnuit de rezistenți la șocuri și erau muncitori. În al doilea rând, știau la un nivel foarte, foarte profund, ce-și doreau. Nu aveau doar determinare, ci și direcție. Această combinație de pasiune și perseverență era cea care îi făcea speciali pe oamenii cu rezultate excepționale. Pe scurt, ei aveau grit.
Vanitatea noastră, iubirea noastră de sine, promovează cultura geniului. Pntru că, dacă ne gândim la geniu ca la ceva magic, nu suntem obligați să ne comparăm cu ceilalți și să recunoaștem că avem lipsuri.
Talentul se referă la cât de repede se îmbunătățesc abilitățile tale când investești efort. Reușita este ceea ce se întâmplă când iei abilitățile dobândite și le folosești.
O formă de perseverență este disciplina zilnică de a încerca să faci lucrurile mai bine decât ieri.
În loc să se focalizeze pe ceea ce fac bine deja, experții se străduiesc să își corecteze în special punctele slabe. Ei caută intenționat provocările cărora nu le pot faca față.
Și cred că magia este destul de simplă. Este practică, este antrenament și este experimentare în timp ce îndur durerea și încerc să o înving pentru a fi versiunea mea cea mai bună. Asta este magia pentru mine.
Adevărata bucurie în viață este să fii o forță a destinului, nu un mic cocoloș egoist și febril de suferințe și doleanțe, care se plânge că lumea nu vrea să se dedice fericirii lui personale.
George Bernard Shaw
📚Așa grăit-a Zarathustra, Nietzsche, editura Humanitas
Hermann Hesse descrie foarte bine ceea ce am simțit eu când am deschis pentru prima oară Zarathustra. Cred că eram în liceu și am simțit că intru într-un templu.
Astăzi ne este îngăduit să intrăm cu gând serios în templul pe care l-a făurit acest mare constructor de noi idealuri, de noi valori, pentru o omenire ce va apărea splendidă, inegalabilă și de o netrecătoare frumusețe. Numele acestui templu este Zarathustra.
Hermann Hesse
Traducătorul cărții, Ștefan Doinaș spunea că acest text este în egală măsură filozofic și poetic și într-adevăr, frazele lui Nietzsche sunt pastile filozofice de o frumusețe extraordinară.
Friederich Nietzsche, filozof al culturii, filolog, scriitor, este una dintre personalităţile ilustre ale gândirii moderne din secolul al XIX-lea. L-am recomandat în nenumărate rânduri pe acest blog, pentru că alături de stoici, filozofia sa este cea mai inspirațională și aplicabilă în viața de zi cu zi. În special această carte, Zarathustra, în care filozoful prezintă calitățile pe care ar trebui să le cultive omul modern pentru a-și depăși condiția și a deveni supraom.
Citate
Omul este ceva ce trebuie depășit. Voi ce ați făcut pentru a-l depăși?
Trebuie să ai în tine haos, spre a da naștere unei stele căzătoare.
Însă acolo, în pustiul cel mai îndepărtat, se-ntâmplă transformarea: spiritul se preface- leu, vrea să-și însface libertatea, să fie stăpân pe propriul său destin.
Dar te conjur, pe dragostea și pe speranța mea: nu izgoni eroul care e în tine! Păstrează cu sfințenie speranța cea mai înaltă!
Ești tânăr, vrei să te căsătorești, să ai copii. Dar eu te-ntreb: ești tu bărbatul îndreptățit să vrea să aibă un copil? Ești tu învingătorul, stăpân pe tine însuți, îmblânzitor al simțurilor. Iată întrebarea mea.
Dar eu trăiesc în propria mea lumină, eu îmi resorb văpăile care țâșnesc din mine.
Cum am putut să-ndur? Și cum m-am vindecat de-atâtea răni și am învins? Ceva invulnerabil și de neînvins se-agită-n mine, o forță ce sfărâmă stânci: este voința mea.
Pentru ca viața să arate bine, jocul ei trebuie jucat; și-i trebuie pentru aceasta buni actori. Se pun în scenă și se inventează pe ei înșiși.
Omul este animalul cel mai curajos: de-aceea le-a învins pe toate celelalte animale. În sunet de fanfară, el depășește orice chin.
De-acum înainte nu vă veți mândri de unde veniți, ci unde mergeți!
Am desfășurat deasupră-mi cerul limpede și-n propriu-mi cer cu propriile-mi aripi am zburat.
Vreți să urcați? Slujiți-vă de propriile voastre picioare. Nu vă lăsați târâți în sus.
Alte articole despre Nietzsche
Nietzsche pentru stresați
3 lecții de viață importante de la Nietzsche
6 idei ale lui Nietzsche care îți vor schimba modul de a vedea viața
Idei despre viață demne de reținut din Plânsul lui Nietzsche
O lecție de viață de la Nietzsche
Nu am destul timp pentru a scrie pe blog despre tot ceea ce citesc, însă public mini-recenzii pe contul meu de Instagram și în cazul în care nu ați făcut-o deja, mă puteți urmări și acolo.