Kintsugi – conceptul japonez care te învață să vezi frumusețea în imperfecțiune

În acest articol explic ce este conceptul japonez Kintsugi și cum ne poate îmbunătăți viața de zi cu zi.

foto: Tumblr

În articolul anterior vorbeam despre consumerism și cum putem duce un stil de viață mai cumpătat. Continui în această direcție cu un articol despre Kintsugi –un concept japonez care ne învață să vedem frumusețea în imperfecțiune și să prețuim lucrurile atinse de patina vremii, în loc să le înlocuim cu altele noi. Adică exact ceea ce cred eu: că ar trebui să ieșim din vârtejul amețitor al consumerismului ce ne îmbie să cumpărăm constant tot ceea ce este nou, la modă.

Despre Kintsugi am citit în nenumărate rânduri, dar cel mai recent în cartea Japonisme. Arta de a fi mulțumit. Există frumusețe și bucurie în imperfecțiune, iar acceptarea și celebrarea acesteia este ceea ce face din kintsugi o adevărată forță.

De unde a pornit Kintsugi și ce este mai exact?

Legenda spune că arta kintsugi ar fi apărut în sec XV, când shogunul Ashikaga Yoshimasa, îngrijorat de cum avea să arate reparația unuia dintre obiectele sale preferate din ceramică, după ce l-a reparat, le-a cerut unor meșteri japonezi să găsească o soluție pentru ca rezultatul final să arate mai bine.

Kintsugi este arta de reparare a ceramicii sparte cu lac auriu. Cioburile sunt amplasate laolaltă și împreună formează un obiect mai frumos decât cel inițial grație decorării cu aur. În loc să fie aruncat sau criticat pentru defectele sale, obiectul devine mai valoros ca oricând, întrucât deformarea sau defectul său se transformă în punctul forte, prin intermediu artei kinstugi, sporindu-i frumusețea.

Kintsugi poate fi observat adesea la ceștile folosite la ceremonia ceaiului, când piesele cu imperfecțiuni sau defecte interesante sunt prețuite pentru frumusețea și calitățile lor estetice deosebite.

foto: Tumblr
foto: Tumblr

Cum îți poate îmbunătăți viața Kintsugi?

Pentru mine, conceptul Kintsugi reprezintă o metaforă irezistibilă. Este importantă și chiar încurajatoare, mai ales în momentele de grele ale vieții.

Îmi place filozofia Kintsugi pentru că dificultățile pe care le înfruntăm ne modelează și ne transformă în ceea ce suntem. La fel cum e nevoie de sare pentru a intensifica gustul, luptele pe care toți le avem de dus fac parte din istoria, identitatea și povestea noastră. În loc să încercăm să ne ascundem cicatricile, Kintsugi ne încurajează să le celebrăm, sărbătorind felul în care acestea ne definesc. Nimic nu este distrus definitiv, oricât de dureroasă ar părea o anumită experiență.

View this post on Instagram

Din ‘Japonisme’ @editura_litera 📚💌

A post shared by Citate care inspira (@citatecareinspira) on

Într-un registru mai pragmatic, kintsugi ne îndeamnă să fim consumatori mai atenți și mai responsabili. Să nu fim victimele trecătoarei mode, ci să prețuim propriile obiecte vestimentare, concentrându-ne asupra procesului de reparare, în loc să renunțăm și să le înlocuim cu unele noi. Este spre binele mediului înconjurător, al conturilor noastre bancare și ne scutește de supraagolomerare.

Dacă doriți să citiți mai multe cărți despre stilul de viață asiatic și conceptele care îl definesc, am scris mai multe articole pe această temă:

Japonisme – obiceiuri valoroase pentru cei agitați, epuizați și suprasolicitați

Cum să îți descoperi scopul în viață cu ajutorul metodei japoneze ikigai

Aplică aceste reguli Feng shui pentru a-ți transforma casa într-un sanctuar

Despre arta simplității

Comments

comments

Have your say