Spune-mi ce rezoluții ai pentru 2018, iar eu îți spun ce cărți te ajută să le îndeplinești

foto: Tumblr

Dacă ți-ai setat rezoluții pentru 2018, îți recomand cărți care să te ajute la îndeplinirea lor.

Văd cărțile ca pe o sursă de îndrumare, ca pe niște unelte de care mă folosesc în viața de zi cu zi. Dacă lăsăm cărțile să își îndeplinească scopul, lectura ne va transforma în oameni mai buni, mai înțelepți, mai fericiți.

Începutul unui nou an ne oferă scuza perfectă pentru a porni de la zero, pentru a îndeplini toate acele lucruri pe care le tot amânăm. Pentru a ne dezvolta și a deveni cea mai bună versiune a noastră. Ca la fiecare sfârșit de an, toți ne propunem diverse lucruri pentru noul an. De data aceasta, putem să folosim cărțile ca unelte care ne ajută să ne îndeplinim scopurile.

Am pregătit o listă de schimbări pentru 2018, iar pentru fiecare scop în parte, o carte care să ne ajute la îndeplinirea lui.

foto: Tumblr

Vrei să renunți la job și să lucrezi pe cont propriu sau să-ți transformi pasiunea într-o sursă de venit

Cartea lui Tim Ferris 4 ore – săptămâna de lucru ne arată cum putem lucra mai eficient, cum putem ieși de sub jugul job-ului clasic de 8 ore pe zi și cum ne putem câștiga libertatea și independența financiară. 

Deși titlul sună bombastic, chiar sunt multe sfaturi practice aici, cu exemple din viața lui sau a altor oameni de succes. Nu este nevoie să alegem între a ne bucura astăzi de viață și a avea bani mai târziu. Tim ne arată că le putem avea pe amândouă, dar nu într-un loc de muncă tipic. Însă a renunța la siguranța job-ului pentru a porni pe cont propriu este un lucru riscant și majoritatea dintre noi paralizăm de frică la acest gând. Tim propune un chestionar pentru a analiza dacă merită într-adevăr să riscăm și ce putem câștiga în cazul în care o facem.

Să devii cea mai bună versiune a ta

Dorința de a deveni un om mai bun e motivația mea de a citi. Am descoperit o comoară de carte, Ajută-te singur, S. Smiles, mama cărților de tipul self help. Rar citesc astfel de cărți, pentru că din păcate majoritatea sunt scrise prost, însă cartea aceasta este aur curat. Oferă sfaturi pentru un trai mai bun inspirate din viața unor oameni mari, președinți, inventatori și așa mai departe. Este o carte pragmatică, scrisă excelent, cu decență și eleganță.

foto: Luisa Ene

Vrei să fii un manager de succes, cu o afacere de succes

Cartea sa, Ce e dificil la lucrurile dificile, este recomandată și lăudată de nume mari, de la Mark Zuckenberg, Larry Page (co- fondator și CEO Google), Dick Costolo (CEO Twitter), până la co-fondatorul Paypal, Peter Thiel. Am vrut să văd și eu ce e cu toată vâlva asta în jurul cărții. Mi-a plăcut, este o carte foarte pragmatică, la obiect și utilă, mai ales pentru cei care vor să își deschidă propria afacere, sau sunt managerii unei firme.Ben Horowitz se inspiră din propria poveste a înfiinţării, conducerii, vânzării, cumpărării, managerierii şi investirii în companii de tehnologie, pentru a oferi sfaturi esenţiale şi consideraţii practice în vederea abordării celor mai dificile probleme pe care şcolile de afaceri le omit. Mi-a plăcut mult că Horowitz îşi accentuează lecţiile de afaceri cu versuri din cântecele sale favorite şi vorbeşte pe şleau despre tot.

Să trăiești mai simplu, sa evadezi din capcana consumerismului și să te apropii de natură

Într-o zi, Henry David Thoreau a decis să își construiască o casă cu propriile mâini și să se retragă acolo pentru o perioadă. A găsit locul, pe malurile lacului Walden, din statul Massachusetts, iar timp de doi ani a locuit acolo, ducând o viață simplă și retrasă. În timpul ăsta, scriitorul a făcut o incursiune în propriul suflet, a scris o carte, Walden, și a învățat cum să trăiască singur, să își construiască un adăpost, și să își procure cele necesare supraviețuirii.

Ce a descoperit Henry David Thoreau în urma acestui experiment? Că poți trăi bine și fără luxul pus la dispoziție de societatea modernă, dar mai ales, că te poți descurca singur și că mulțumirea de sine, fericirea și buna-dispoziție țin doar de tine însuți. Să duci o viața simplă, să fii auto suficient, să nu cauți cu disperare compania celorlalți, să te îndrepți către valorile profunde ale vieții (scris, citit, timp petrecut în natură). Să întorci spatele frivolităților și lucrurilor superficiale care ne înrobesc și ne provoacă anxietate. 

Să apreciezi micile bucurii ale vieții

Uneori trebuie să privești lumea cu ochi de copil, pentru a redescoperi frumusețea ei. Dacă vrei să te reîndrăgostești de viață, să te bucuri că trăiești, respiri, zâmbești pe acest pământ, Siddhartha, Hermann Hesse, e cartea potrivită pentru tine. 

‘Lumea era frumoasă dacă o priveai așa, fără să cauți nimic, așa simplu, așa copilărește. Luna și stelele erau o frumusețe, o frumusețe erau râul și malul, pădurea și stânca, floarea și fluturele. Frumos și plăcut mai era să mergi astfel prin lume, atât de copilărește, atât de treaz, receptiv la tot ceea ce era aproape de tine. 

(…) Toate acestea fuseseră dintotdeauna, dar el nu le văzuse, el parcă fusese absent. Acum le vedea pe toate și simțea că le aparține. Prin ochiul său de strecurau luminile și umbra, în inima sa pătrundeau stelele și luna.’ 

Să înfrunți problemele cu mai multă hotărâre și curaj

Arta de a trăi este mai asemănătoare cu arta luptelor decât cu cea a dansului, prin faptul că trebuie să stai bine pe picioare, fără să cazi și pregătit pentru tot ceea ce ți se ivește în cale, chiar neprevăzut.

Marcus Aurelius, Gânduri către sine însuși

Cartea lui Marcus Aurelius este una dintre cele mai reprezentative cărți ale filozofiei și totodată un manual practic care te ajută să îți trăiești viața cu eleganță, curaj, decență și bucurie.
Pentru inspirație: regulile de viață după care se ghida Lev Tolstoi, din jurnalul său.
 • Îndeplinește neapărat ceea ce ți-ai propus să îndeplinești, orice s-ar întâmpla.
 • Ceea ce îndeplinești, îndeplinește bine.
 • Nu te informa niciodată din carte, dacă ai uitat ceva, ci străduiește-te să-ți amintești singur. 
 • Silește-ți permanent mintea să lucreze cu toată forța de care este capabilă. 
 • Citește și gândește întotdeauna cu glas tare. 
 • Nu te jena să le spui oamenilor care te deranjează, că te deranjează; la început dă-le de înțeles acest lucru, iar dacă nu înțeleg, scuză-te și spune-le-o.  

foto: Tumblr

 

 

Comments

comments

2 comments

 1. Cristina - December 23, 2017 12:06 am

  Cea mai buna postare so far 🙂 love it
  Nu am reusit sa ies din cartile mele SF pana acum, postarea asta m-a facut sa comand instant Siddhartha.

  Reply
  • Luisa Ene - December 25, 2017 3:38 pm

   Cristina, ma bucur mult sa vad ca iti place postarea. Iti doresc un Craciun ca-n povesti! 🙂

   Reply

Have your say